Sualtı Teknolojisi Programı Hakkında

Sualtı Teknolojisi Programımız, eğitim-öğretimini teorik ve uygulama şeklinde veren 2 yıllık bir programdır. Teorik dersler, Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Şehitler Yerleşkesi’nde, uygulamalar ise ÇOMÜ - Dardanos Yerleşkesi dersliklerinde ve Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Anabilim Dalı dersliklerinde yapılmaktadır.

Satıhtan ikmalli dalış sistemleri (dalış başlıkları) eğitimleri, SCUBA dalış eğitimleri ve Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Anabilim Dalı - Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi Basınç odası operatörlük eğitimleri uygulamalı ders olarak verilmektedir.

Öğrencilerimiz, öğrenimlerini ve stajlarını başarıyla tamamladıkları takdirde “Birinci Sınıf Dalgıç” (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı onaylı) ve “CMAS 3* Balıkadam” (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu/CMAS-TSSF onaylı) sertifikaları almaya hak kazanırlar.

Basınç (Tazyik) Odası ve Dalış Sağlığı eğitim ve öğrenimi gören öğrencilerimiz stajlarını ve basınç odası dalışlarını tamamlamaları ve istenen şartları yerine getirmeleri durumunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı onaylı ‘Basınç Odası Operatörü’ olmaya hak kazanırlar.

Öğrencilerimiz, ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi’nde bulunan, Denizcilik Eğitim Merkezi’nin “STCW’’ Standards of Training Certification and Watchkeeping (Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları) eğitimlerini tamamlamaları ve sınavdan başarılı olmaları durumunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Liman Başkanlıkları’ndan ‘Gemici’ belgesini almaya hak kazanırlar.

ÇOMÜ Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu- Sualtı Teknolojisi Programının artıları;

• Deneyimli, Uzman Öğretim Elemanları
  • Geniş Uygulama Alanları
  • ÇOMÜ Dardanos yerleşkesindeki denizcilik eğitim alanı ve havuzu
  • ÇOMÜ 3 araştırma gemisi
  • Okulumuz bünyesindeki teknik laboratuvar
  • İleri Teknik Dalış Ekipmanları (Karışım gaz, Nitrox, Rebreather)
  • Denizcilik (Gemicilik- STCW) Eğitimleri (Dardanos Denizcilik Eğitim Alanı- Matafora, Yangın İstasyonu, Hızlı Can Kurtarma botları)
  • Staj Garantisi (Özel Şirketlerde)
  • Başarılı Öğrencilere İş garantisi (Özel Dalgıçlık Firmalarında)

Profesyonel Dalgıç ne yapar?

• Sualtı inşaatları
  • Denizaltı boru ve iletişim hatlarının döşenmesi ve muayenesi
  • Deniz deşarj hatlarının bakım ve onarımı
  • Petrol ve gaz platformu inşası ve bakımı
  • Şamandıra bakım-onarım ve inşaatları
  • Her türlü sualtı yapısı bakım-onarım
  • Sualtı kaynak ve kesimler
  • Gemi altı sörveyi
  • Batık gemi kurtarma ve enkaz kaldırmak
  • Sudaki gemilerin karaya çekilmeden onarımı
  • Sualtı fotoğraf ve video çekimleri
  • Sualtı araştırmaları
  • Sualtı arama-kurtarma çalışmaları
  • Dalış organizasyonları kurma ve yönetme
  • Dalış eğitimi
  • Danışmanlık ve bilirkişilik
  • Derin sularda zemin araştırma
  • Büyük deniz akvaryumu bakımı
  • Balık çiftlikleri periyodik işleri ve bakımı
  • Denizde çevresel kontrol testleri
  • Sismik araştırmalar

Sanayi dalgıçlarının çalışma alanları nerelerdir?

• Denizcilik şirketleri
  • Sualtı inşaat şirketleri
  • Petrol şirketleri
  • Sualtı danışmanlık ve projelendirme şirketleri
  • Yurtiçi ve yurtdışı dalış şantiyeleri
  • Liman inşaatları
  • Tersaneler
  • Sualtı kazıları yapan arkeolojik ekipler ve bilimsel kuruluşlar
  • Özel dalgıçlık ve kurtarma şirketleri
  • Kamu kurumları

Eğitmen Balıkadam ne yapar?

Dalış merkezlerinde; eğitmen asistanı, eğitmen, rehber balıkadam olarak çalışır veya kendisi dalış merkezi açarak dalış turizmi sektöründe ticari faaliyet gösterir ve/veya merkez dahilinde dalış kursları açarak eğitimler verir.

Basınç Odası Operatörü ne yapar?

Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezleri’nde uzman doktor denetiminde, tedavi prosedürleri kapsamında basınç odasını kullanır.