Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Sualtı Teknolojisi Program Çıktıları

Sualtı Teknolojisi Programı Eğitimleri; dalış ve deniz konularıyla ilişkili dalış fiziği, temel ve ileri dalış teknikleri, SCUBA, satıhtan ikmalli dalış, sualtı kesim, sualtı kaynak, sualtı kurtarma, Nitrox, Trimix, Rebreather (CCR), dalış ekipmanları bakım ve onarımı, sualtı AR-GE, dalış sağlığı, gemicilik ve benzeri dersleri içerir.

Eğitim uygulama alanlarımız;

  • ÇOMÜ Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Anabilim Dalı (Basınç Odası)
  • Dardanos Yerleşkesi Kapalı Yüzme Havuzu
  • Dardanos Yerleşkesi İskelesi
  • Dardanos Yerleşkesi Denizcilik Eğitim Alanı
  • ÇOMÜ 3 Araştırma Gemisi

Olarak sıralanır. Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz 1. Sınıf Dalgıç (First Class Diver), 3 Yıldız Dalıcı ve Basınç (Tazyik) Odası Operatörü olmaya hak kazırlar.


Profesyonel sualtı adamı (dalgıç): Türkiye Cumhuriyeti karasuları ile göller ve nehirlerinde ticari amaçla dalış yapan kişidir. (Profesyonel Sualtıadamları Yönetmeliği İkinci Bölüm)

Yeterlik Dereceleri: Profesyonel Sualtıadamları Yönetmeliğine göre verilecek yeterlik belgeleri yeterlik seviyesine göre aşağıda belirtilmiştir.

  1. Birinci sınıf dalgıç (first class diver)
  2. Balıkadam gaz karışım (mix gas diver with scuba)
  3. İkinci sınıf dalgıç (air diver)
  4. Balıkadam (SCUBA diver)

Sualtı Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler, Yönetmeliğe göre en yüksek dalış sertifikasını almaya hak kazanırlar.


CMAS Eğitmen dalıcı: Sualtı kurtarma ve ilkyardım konularında gerekli eğitimi almıştır ve uygulayabilir. Görevli olduğu durumlarda dalışla ilgili kural dışı davranışlarda bulunanları uyarmaya ve gerekirse dalıştan alıkoymaya yetkilidir. Önderliğini yaptığı dalıcıların güvenliğinden birince derecede sorumludur. En çok 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilir, yaptırabilir.


Gemici: Gemilerde, yatlarda ve deniz araçlarında güverte bölümlerinde çalışan kişilerdir.