8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü'nde "Çanakkale Savaşları Batıkları - Biyoçeşitliliği, Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi" Başlıklı Çevrimiçi Çalıştay Gerçekleştirildi

Sivil toplum kuruluşlarının ve halkın, denizler ve çevre ile ilgili konularda söz hakkını kullanması için, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü” kapsamında Üniversitemiz ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ortaklığıyla gerçekleştirilen çalıştayın moderatörlüğünü Meslek Yüksekokulumuz öğretim elemanlarından Dr. M. İdil ÖZ yaptı.

Açılış konuşmalarını, rektörümüz sayın Prof.Dr. Cüneyt ERENOĞLU, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi sayın Prof.Dr. Bayram ÖZTÜRK, ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Alan Planlama ve Proje Grup Başkanı sayın Muhammed PARLAK’ın yaptığı çalıştayda, 109 yıl önce Çanakkale Savaşları’nda batan/batırılan gemiler, savaşın yadigarları, ait oldukları ülkelerin emanetleri olarak ele alındı.

Üniversitemiz ve Akdeniz Üniversitesi akademisyenlerin yanı sıra, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri ve alanında uzman sualtı fotoğrafçıları yaptıkları çalışmaları sundu. Çanakkale Savaşlarında batan/batırılan gemilerin kültürel mirasımız, yeni turizm destinasyonlarımız ve deniz canlılarının barınakları olarak korunması, tanıtılması ve sürdürülebilir yönetilmesi konuları üzerinde duruldu. Sunumlar sırasında, kültürel miras, biyoloji, tarih, turizm, pazarlama uzmanlarının, bölge yönetimi için yıllardır çalışanların ve sualtını görüntülemeye ve sanatıyla, dalış yapmayanlara da sualtını anlatmaya gönül vermiş olanların ortak paydalarda buluşması, ortak sonuçları hedef alması, Çanakkale Batıkları için disiplinlerarası çalışmalar yapılması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkardı.

Çalıştayın kaydı https://www.youtube.com/watch?v=F2Elks-H5oE&t=16358s adresinden izlenebilir.

Program akışı:                                                          AÇILIŞ KONUŞMALARI

Prof.Dr. Cüneyt ERENOĞLU – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Bayram ÖZTÜRK – İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı

Sn. Muhammed PARLAK – Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Alan Planlama ve Proje Grup Başkanı